De Marula boom is een karakteristieke boom in het landschap van Afrika. De boom komt voor in 29 landen en is onlosmakelijk verbonden met het leven van de inwoners van de zuidelijke regio’s van het Afrikaanse continent. De hedendaagse Bosjesmannen gebruiken nog steeds de unieke eigenschappen van deze boom. De Marula boom is ook wel bekend als ‘de koning van de Afrikaanse bomen’. Het is een middelgrote loofboom die tot wel 20 meter hoog wordt. Net als de mango, pistache en cashewnoot behoort de Marula boom tot de Anacardiaceae familie.
De Marula boom is bestand tegen de droogte in zuidelijk Afrika. Toch produceert elke boom in droge seizoenen veel fruit. Een vrouwelijke boom draagt elk jaar tot wel 500 kilo fruit. De mannelijke boom tovert zicht jaarlijks om tot een grote bloementooi. Ja, u leest het goed, er is zowel een vrouwelijke als een mannelijke Marula boom. Hierdoor zijn veel mensen overtuigd dat het drinken van een thee gemaakt van de schors van een mannelijke boom leidt tot de geboorte van een jongen. Het drinken van een thee van een schors uit de vrouwelijke boom resulteert in de geboorte van een meisje.
Geschiedenis van de Marula boom
De Marula boom is een oude boomsoort die vele andere bomen overleefd. Archeologische vondsten bevestigen dat de boom al 10.000 jaar voor Christus als voedselbron werd gebruikt.
In de loop van de tijd hebben zich in Afrika veel legendes ontwikkeld rond de boom en z’n vruchten. Lokale mensen gaven de boom de naam ‘de olifantenboom’ toen ze zagen dat olifanten van heinde en verre aankwamen om zich te tegoed doen aan de sappige vruchten. Vanwege zijn geschiedenis en belang voor Afrika is de Marula boom nu door de wet beschermd in Zuid-Afrika.
5 interessante weetjes
De lokale bevolking gebruikt bijna elk deel van de Marula boom op de een of andere manier.
- De schors van deze Marula boom bevat een stof (antihistaminicum), die wordt gebruikt om malaria te voorkomen. Deze stof is ook effectief bij de behandeling van maagproblemen. Kauwen op de schors helpt ook bij het vergemakkelijken van de spijsvertering.
- De geroosterde pitten van de Marula vrucht staan ze bekend als het ‘voedsel van koningen’ en zijn een ware delicatesse. De bladeren van de Marula boom worden gebruikt als specerij en in dressings voor salades.
- De vruchten van de Marula boom worden zowel rauw als gekookt gegeten. Ook wordt er vaak jam van gemaakt. Na gisting wordt Marula fruit gebruikt om verschillende krachtige alcoholische dranken te produceren.
- In eSwatini (voormalig Swaziland) brouwt men met deze alcohol een zelfgemaakt bier genaamd Buganu. In Namibië produceert men Ombike en in Mozambique gebruikt men de gefermenteerde Marula vrucht voor de productie van een wijn (Ucanhe).
- Geen van deze lokale dranken overtreft echter de internationaal bekende roomlikeur Amarula. Amarula wordt in Zuid-Afrika geproduceerd met het Marula fruit, alcohol en room. Het is een van de best verkopende producten ter wereld in de categorie likeurcrèmes.
Worden olifanten dronken van Marula fruit?
Een van de legendes over het Marula fruit zegt dat olifanten dronken worden na het eten van fruit dat op de grond of zelfs in de maag van de olifant is gefermenteerd. Kan Marula fruit olifanten dronken maken? Hoewel de vrucht een favoriete snack is van de olifant en dit een geweldig verhaal zou zijn, is dit door wetenschappers als een mythe ontmaskerd. Het is dus onwaarschijnlijk dat u een dronken olifant tegen een Marula boom ziet leunen voor ondersteuning.
Zuid-Afrika reissuggesties vraag offerte op maat aan