De operatie vond plaats in Tanzania en maakt deel uit van de LoRaWAN™ Internet of Things (IoT) Smart Parks oplossing die in diverse Nationale Parken in Afrika is opgezet. De hoorn-sensoren tonen de locatie van de dieren binnen het reservaat. Hierdoor kunnen de park rangers onmiddellijk naar deze informatie kunnen handelen. De actie werd ondersteund door technologiebedrijven Semtech en Kerlink.

Innovatie

Deze innovatie is in meerdere opzichten een unieke beschermingsmethode en veel duurzamer dan traditionele neushoorn trackers. Waar GPS trackers slechts tweemaal per dag een update kunnen ontvangen, ontvangen Smart Park-trackers meerdere updates per uur. Deze gedetailleerde data worden voortdurend geüpdatet op een digitale kaart in de Control Room van het park.

“De brute aanvallen van stropers op de neushoornpopulaties in Afrika hebben ertoe geleid dat er op het moment nog maar minder dan vijfduizend zwarte neushoorns in het wild leven”, legt projectleider Tim van Dam uit. “Van het oostelijke subtype zijn er nog slechts duizend over. Smart Parks biedt een nieuwe oplossing in de oorlog tegen stropers.”

Wereld Natuur Fonds

ShadowView en The Internet of Life hebben de steun van het Wereld Natuur fonds gekregen om het project in Tanzania verder uit te breiden. Het voornaamste doel is om het netwerk te versterken. Hierdoor kunnen alle zwarte neushoorns in het gebied met de Smart Park oplossing worden beschermd.

Andere Smart Parks toepassingen die worden gebruikt door het parkmanagement zijn sensoren die het openen en sluiten van hekken monitoren. Ook kunnen trackers op voertuigen, toeristen en personeel geplaatst worden om hen in risicogebieden te volgen. Dit soort sensoren werkt op zonne-energie en kunnen daardoor jaren meegaan.

Bedreigde diersoorten

ShadowView en The Internet of Life werken voortdurend aan de uitbreiding en verbetering van de Smart Parks oplossing binnen verschillende Nationale Parken op het Afrikaanse continent. Nieuwe toepassingen zijn LoRaWAN™ camera-traps en sensoren op de geweren van alle parkrangers. Deze toepassingen worden inmiddels ook geïntroduceerd voor een nog betere bescherming van bedreigde diersoorten.

Bron: Afrika Nieuws (geplaatst op 27 september 2017)